Jak Evropané bydlí a kolik je to stojí?
21. 10. 2022

Jak Evropané bydlí a kolik je to stojí?

JAK EVROPANÉ BYDLÍ A KOLIK JE TO STOJÍ?

Češi spoří na nové bydlení nejdéle v Evropě, na byt o rozloze 70 m2 potřebují ekvivalent 13,31 průměrných hrubých ročních platů. Česká republika se tak dlouhodobě řadí mezi evropské země s nejméně dostupným vlastním bydlením.

Kdo je na tom podobně a kde je naopak bydlení nejdostupnější?

Deloitte Property Index 2022 porovnává ceny bytů, nájmů a další trendy na rezidenčních trzích ve 23 zemích Evropy včetně České republiky.

Klíčová zjištění? Trend nedostupnosti bydlení je kromě Česka patrný i na Slovensku, kde je na koupi bytu o rozloze 70 m2 potřeba 12,76 průměrných hrubých ročních platů (proti Česku, kde je jich potřeba 13,31). Mezi trojici metropolí, kde lze nejdráž pořídit bydlení, patří Amsterdam (17,7 průměrných platů), Praha (15,3) a Bratislava (13,7). Ceny nových bytů rostly nejvíce v Maďarsku. Česká města jsou pod evropským průměrem

Průměrná transakční cena nových bytů vzrostla v 18 z 21 analyzovaných zemích. Nejintenzivnější nárůst byl zaznamenán v Maďarsku (21,51 %), v Česku pak čtvrtý nejvyšší (18,42 %). Pokles naopak proběhl v Lotyšsku (-1,32 %) Slovinsku (-3,84 %) a Španělsku (-8,50 %).

Průměrná transakční cena nových bytů v Česku za rok 2021 činí 3 342 eur/m2. Nejvyšší byla ve Velké Británii, 4 905 eur/m2, nejnižší poté v Bosně a Hercegovině, 974 eur/m2. V českých městech je nejvyšší průměrná transakční cena nových bytů v Praze, 4 353 eur/m2, dále v Brně, 3 494 eur/m2, a nejnižší je v Ostravě, 1 983 eur/m2.  „Klíčovými vlastnostmi českého realitního trhu byly slabá nabídka nemovitostí jak na primárním, tak i sekundárních trzích velkých měst. Pro následující rok se očekává, že ceny nemovitostí v České republice, stejně jako ve většině analyzovaných evropských států, porostou. Dostupnost vlastního bydlení se tak bude ještě zhoršovat.” Petr Hána, Director, Real Estate, Deloitte

Nejdražší byty jsou v Paříži, meziročně nejvíce rostly ceny v Košicích. V metropoli nad Seinou, tedy v Paříži, jsou již tradičně ceny bytů nejvyšší, metr čtvereční se pohybuje kolem 13 463 eur. Vysoké průměrné transakční ceny jsou také v Mnichově, Londýně, Oslu, Frankfurtu a Amsterdamu. Nejslabší průměrné transakční ceny nabízejí bulharská města Varna (885 eur/m2) a Burgas (900 eur/m2).

Jak si stojí evropský realitní trh

Největší meziroční růst cen zaznamenaly Košice, a to o 38,2 %. Daleko nebylo ani Brno s 22,4 % či Praha, ve které průměrná transakční cena za nový byt vzrostla o 20,1 %. Při porovnání měst vůči jejich národnímu průměru má největší rozdíl v průměrné transakční ceně nového bytu Lisabon, a to o více než 300 %. Naopak nejnižší ceny oproti svému národnímu průměru nabízí ze všech zde zastoupených evropských měst Ostrava, kde se dá nový byt pořídit pouze za 58,26 % průměrné ceny v celé republice.

Při pohledu na hlavní města v regionu střední a východní Evropy je vidět, že cenové hladiny transakčních cen se pohybují v pásmu 25 % až 40 % výše než národní průměr.

A jak jsou na tom nájmy? Nejdražší je opět Paříž

Paříž je jasným favoritem i pokud jde o ceny nájmů – kdo chce bydlet ve francouzské metropoli, musí počítat průměrně s 29,1 eury za m2. Nad 20 eur zaplatí nájemníci v Oslu, Londýně, Amsterdamu, Trondheimu, Barceloně, Kodani, Lublani a Bergenu. Ve střední Evropě je nejdražší nájemné ve Varšavě (17,9 eur/m2), Bratislavě (11,6 eur/m2) a Praze (11,3 eur/m2). Naopak nejlépe jsou na tom nájemníci v rumunském Brašově, slovinské Celje a v bulharských městech Sofie, Varna a Burgas.

Fakta o českém nemovitostním trhu

Češi spoří na nový byt nejdéle v Evropě. Úroková sazba u hypoték je 4. největší v Evropě. Průměrná transakční cena nových bytů v Česku letos činí 3 342 eur/m2, meziročně v Praze vzrostly transakční ceny za nový být o 20,1 %.

Zdroj: https://www2.deloitte.com/cz/cs.html

Vladimír Rekl
Autor: Vladimír Rekl

Obchodování je to, co mně baví. S prokazatelnými výsledky se mu věnuji v různých oborech více než třicet let. Mám rád výzvy a rád hledám cesty vedoucí k cíli. Všechny nové zkušenosti zúročuji a posouvám do každodenní praxe. Je skvělé poznávat nové lidi a přinášet jim nejlepší řešení.

Proč vsadit právě na mě? Jsem si vědom, že člověk nekupuje ani neprodává nemovitost každý den. Pro mnohé z nás je to jedno ze zásadních životních rozhodnutí spojené s velkou investicí a očekáváním. Proto ke každému prodeji/koupi/pronájmu přistupuji s maximální péčí, zodpovědností, individuálním přístupem a stoprocentním nasazením.
 
Pokud chcete prodat svou nemovitost, nejste si jisti cenou, potřebujete odhad nebo jen nezávaznou konzultaci, neváhejte se na mě obrátit. Rád se s Vámi sejdu u šálku kávy a vše probereme.
 
podpis_vladimir-rekl_black_high-res
 
 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA