Převádět/nepřevádět energie na nájemníka?
21. 10. 2022

Převádět/nepřevádět energie na nájemníka?

Je lepší přepsat odběr energií na nájemníka nebo raději vše připočítat k nájmu a náklady pravidelně vyúčtovávat? Jaké to má výhody a rizika?  V minulosti toto rozhodnutí bylo trochu na okraji zájmu majitelů. Většinou řešili jen výši nájmu a jak vyřeší energie je moc netrápilo. Od loňského roku, kdy se ceny začaly zvedat a v posledních měsících raketově růst, je stále více majitelů obezřetných a důkladně zvažují co s energiemi.

První variantou (pohodlnější pro majitele), je nechat přepsat energie na nového nájemníka. Pokud neměníte dodavatele, je proces poměrně jednoduchý. U většiny dodavatelů záležitost vyřídíte nejrychleji online nebo společnou návštěvou původního a nového odběratele energií na pobočce. Doklady si můžete připravit dopředu. V případě zastupování majitele nebo předešlého nájemníka je požádáme o podepsání plné moci k vyřízení přepisu a vyplnění žádosti o ukončení smlouvy odběru elektřiny nebo plynu. 

Důležité je nezapomenout vzít s sebou potřebné podklady. Předávací protokol se zaznamenaným stavem měřidel. Dále doklad o vztahu k nemovitosti, v případě nájmu je to Nájemní smlouva (u nových majitelů nemovitosti např. list vlastnictví nebo nabývací titul). Dále je potřeba si připravit kontaktní údaje jako je telefonní i bankovní spojení, e-mail a korespondenční adresa. Dodavatel totiž potřebuje vědět, kam má původnímu i novému uživateli posílat nejen korespondenci ale především vyúčtování. 

Důležité je také si uvědomit, na koho se vlastně energie dají převést. Že osoba musí být starší 18 let, je asi samozřejmé, ale jak je to v případě cizinců? Obecně se dá říct, že pokud má cizinec trvalý pobyt v ČR nebo je občanem EU, může zajít s doklady do kanceláře distributora, a ten na něj energie převede. Pokud má však dlouhodobý pobyt, povolení k pobytu, vízum apod., tak musí mít ručitele. A ručitel musí splňovat předešlé podmínky (občan ČR starší 18 let, cizinec s trvalým pobytem a nebo občan EU). V poslední době se v souvislosti s válkou na Ukrajině vyskytla ještě jedna varianta, a tou je vízum se strpením pobytu na území ČR. V takovém případě energie převést lze. Vždy je ale dobré si informace dopředu ověřit, jelikož se v současné turbulentní době průběžně mění.

Riziko při přepisu energií na nájemníka je hlavně v neplacení záloh. Může se stát, že při opakovaném neuhrazení záloh přeruší dodavatel dodávku energií nebo dokonce odmontuje elektroměr či plynoměr. A majitel se o tom dozví, až když je pozdě. Musíte pak nájemníka donutit ke spolupráci, takže buď uhradí nedoplatky a případné znovuzapojení měřidla, nebo se dobrovolně odstěhuje a podepíše vám výše uvedené dokumenty potřebné k přepisu. Vzniklé dluhy na energiích od něj bude vymáhat dodavatel a Váš nový nájemník může uzavřít novou smlouvu na dodávku elektřiny či plynu. Pokud tedy budete pravidelně kontrolovat, zda nájemník za energie platí, nemělo by být riziko v podstatě žádné. Kontrolu můžete provést např. vyžádáním si předložení uskutečněných plateb.

Druhou variantou jsou energie psané na majitele a nechat si posílat zálohy na energie. Ty pak pravidelně vyúčtovávat. Tato varianta je pracnější a v praxi asi i méně využívaná. Budete mít ale větší pocit kontroly nad celou situací. V první řadě je  třeba dobře zvolit výši záloh na základě počtu osob. S výpočtem Vám pomohou na každé pobočce poskytovatele. V aplikacích si můžete pravidelně hlídat spotřebu, popř. se domluvit na zvýšení záloh. I dobrý nájemník se může dostat do problémů. Nezapomeňte si proto v nájemní smlouvě sjednat kauci, kterou můžete pro uhrazení takového dluhu použít. Nebude Vám hrozit odpojení měřidel. Ušetříte i čas s převody, pokud se nájemníci z nějakého důvodu střídají častěji.

Pokud chcete pronajmout nemovitost prověřenému nájemníkovi, neváhejte nás kontaktovat. Energie pak převedeme za Vás.

Vladimír Rekl
Autor: Vladimír Rekl

Obchodování je to, co mně baví. S prokazatelnými výsledky se mu věnuji v různých oborech více než třicet let. Mám rád výzvy a rád hledám cesty vedoucí k cíli. Všechny nové zkušenosti zúročuji a posouvám do každodenní praxe. Je skvělé poznávat nové lidi a přinášet jim nejlepší řešení.

Proč vsadit právě na mě? Jsem si vědom, že člověk nekupuje ani neprodává nemovitost každý den. Pro mnohé z nás je to jedno ze zásadních životních rozhodnutí spojené s velkou investicí a očekáváním. Proto ke každému prodeji/koupi/pronájmu přistupuji s maximální péčí, zodpovědností, individuálním přístupem a stoprocentním nasazením.
 
Pokud chcete prodat svou nemovitost, nejste si jisti cenou, potřebujete odhad nebo jen nezávaznou konzultaci, neváhejte se na mě obrátit. Rád se s Vámi sejdu u šálku kávy a vše probereme.
 
podpis_vladimir-rekl_black_high-res
 
 
 
 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA